Поради, які допоможуть криворіжцям подбати про своє ментальне здоров’я

Всі знають як подбати про своє фізичне здоров’я – правильне харчування, спосіб життя, регулярні фізичні вправи. А ось як подбати про своє психологічне здоров’я мало хто замислюється і знає. Далі на kryvorizhanka.com.ua

Ментальне як і психологічне здоров’я зачіпає душевне щастя благополуччя людини дуже в великому сенсі. Психологічно здорова людина може без проблем насолоджуватися і радіти життям, дрібниць, відчувати сенс свого існування, без проблем долати робочі та інші завдання, повноцінно дарувати любов і приймати її, працювати і вибудовувати відносини з іншими людьми. Якщо у людини виникають труднощі з перерахованого вище можна сказати, що можливо у людини є якісь психологічні проблеми, але це не означає, що вони обов’язково з області серйозної психіатрії, такі як параноя, роздвоєння особистості тощо.

Порушення в ментальному здоров’ї відбуваються з різних причин. Виною таких порушень може бути тривалий стрес, різні сімейні проблеми, особисте горе, травми черепа можуть призвести до таких проблем. З’являються такі проблеми абсолютно по різному – тривалий час дуже поганий настрій, зниження самооцінки, неврози і можуть навіть з’являтися психічні захворювання. Слід розуміти, що не кожне неприємне почуття показник ментальної хвороби. Кожне з цих неприємних відчуттів: злість, печаль і страх періодично відчуває кожна людина, але якщо ці почуття і відчуття заважають жити повноцінно, тоді це вже може свідчити про психологічні проблеми. Це пригнічений настрій понад чотирнадцять днів, який нічим не викликан, страх метро, ​​безсоння кілька ночей поспіль.

При виявленні таких проблем, які не дають людині в повному обсязі насолоджуватися життям необхідно звернутися до відповідного фахівця. Але тут у багатьох виникають труднощі до кого ж звернутися психолога, психотерапевта чи психіатра. Багато також соромляться своїх проблеми.

Звертатися до психолога необхідно коли в житті виникли проблеми, з вирішенням яких виникла проблема, коли людина заплуталася в собі, не чує і не розуміє своїх почуттів і втратив сенс життя. До цього ж фахівця можна звернутися якщо виникли проблеми у відносинах, з навчанням або на роботі.

До психотерапевта звертаються з проблемами і яскраво вираженими симптомами. Наприклад порушення сну, тривала втрата апетиту, головні болі, порушення серцебиття, перепади тиску і інші симптоми. Всі перераховані вище симптоми свідчать про те що людина просто не в силах впоратися самостійно з ментальним недугою і йому навіть може знадобитися легке медикаментозне лікування, яке якраз і призначає цей лікар.

Психіатр займається лікуванням людей з такими симптомами як прояв страху перед виходом на вулицю, панічні атаки, спалахи агресії без причин, появи галюцинацій, поява маячних ідей і думок про самогубство. Також якщо виявлялися випадки насильства до себе і оточуючих, наявність алкозалежності та наркозалежності.

Для того щоб жити повноцінно необхідно вирішувати дані проблеми і не соромитися цього, це така ж хвороба, як і звичайна, тільки хворіє душа, а як відомо душевні рани загоюються дуже довго і переноситься набагато важче. Вся допомога яка  надається цими лікарями є конфіденційною і частиною лікарської таємниці. Все що людина викладе на прийомі у лікаря залишиться суто в його кабінеті, ця інформація жодним чином не поширитися на роботу, навчання, родичам або в інші місця. Дану інформацію лікар може надати тільки в тому випадку якщо суд подасть офіційний запит. Тому не варто боятися і побоюватися цього, а коштувати звернутися за допомогою.

Крім лікарів можна дотримуватися і профілактики таких симптомів, так званої психогігієни. У це поняття входить дуже великий комплекс заходів, який дозволить підтримувати ментальне здоров’я і по можливість не звертатися до профільних фахівців. З даними заходами можна ознайомитися в наступному списку. Дотримання таких заходів дозволить поліпшити психологічний стан і повернути радість життя.

Налагодити сон

Хороший сон найважливіша складова здоров’я людини. Завдяки здоровому сну всі органи можуть здійснювати нормальне функціонування. Під час сну мозкова активність людини зменшується і відбувається обробка інформації, яку людина отримала на протязі дня, також уві сні організм повністю відпочиває і відновлюється, знімається вся напруга від важкого дня. Тривале порушення сну може призвести до величезного списку нездужань в організмі людини. Тому це перше що слід налагодити.

Для того, щоб налагодити режим відходу до сну слід відмовитися від тривалого перебування в смартфоні перед сном або за комп’ютером, а замість цього краще вийти на вечірню прогулянку і подихати свіжим повітрям, а після прийняти теплу ванну. Добре буде придбати штори або жалюзі які не пропускають світло. Якщо такими елементарними діями не вдалося відрегулювати і відновити здоровий сон слід звернутися до фахівця.

Вживання йогурту

Позитивний вплив пробіотиків, які містяться в йогурті доведено недавніми дослідженнями. Люди які регулярно вживають цей продукт здорові, не так схильні до депресії і розвитку гіпертонії.

Тому в раціон слід включити такий смачний і корисний продукт. Крім нього корисними в раціоні будуть продукти, які містять вітаміни В і С, магній і цинк, а це банани, шоколад, всі цитрусові і горіхи.

Кава в міру

Не слід зловживати даними напоєм він може підвищити дратівливість, тривожність і занепокоєння. Але, також не слід різко і відмовлятися від цього напою, так як різка відмова може викликати ті ж симптоми. Кава слід вживати в міру.

Вченими було проведено дослідження в якому було доведено, що кава в певних кількостях може захистити людину від деменції.

Сонячні ванни

Найважливішим для здоров’я людини є і вітамін D. Його недостатність може призвести не тільки до крихкості кісток, але і інших захворювань, таким як рак грудей, розвитку аутоімунних хвороб, депресії та інших. Тому прогулянки в сонячну погоду тільки поліпшать стан здоров’я.

Час для себе

Спілкування з приємними людьми, домашній вихованець, танці та музика це ті речі які допоможуть вам підняти настрій і впоратися з недугою. Виділений час на давно забуте хобі дозволить знову відчути радість і легкість. Якщо такого заняття немає, необхідно знайти ту річ або заняття яке приносить радість і задоволення.

Все вищесказане допомагає підвищити рівень ендорфінів, які в свою чергу допомагають людині боротися зі стресом в важкий період.

Фільтрація інформації

У більшості випадків настрій людини залежить від інформації яку він побачив, почув чи прочитав. У наш час дуже багато негативних новин, особливо в Кривому Розі. Без новин звичайно зовсім ніяк не обійтися, але необхідно навчитися фільтрувати погану інформацію. Необхідно вирішити і розділити новини на важливі і не важливі, відмовитися від новинних каналів на телевізорі, які в основному маніпулюють і грають з емоціями, відписатися від негативних сторінок в соціальних мережах тощо. Захистивши себе від непотрібної і негативною інформацією жити стане легше.

Неприємні відносини

Проблема більшості пар, які знаходяться в відносини, що ці відносини не приносять їм радості, і тим не менше вони не намагаються нічого зробити і залишаються заручниками цієї ситуації. У таких відносинах складаються різні ситуації, хтось просто боїться залишитися один, кому-то нав’язали громадську думку, а для кого-то це звичка. Але навіщо підтримувати контакт з людиною яка не доставляє радості, не розуміє і доводить до нервових зривів. Для цього необхідно прийняти важке і жорстке рішення припинити ці не приносять радості відносини і дати собі шанс на щасливе майбутнє.

Теж саме і стосується кола друзів, якщо друг не приносить радість не розуміє і не підтримує, дружба в цілому ставати токсичними відносинами, слід також вжити жорстких заходів.

Більше руху

Фізична активність сприяє не тільки підтримання фізичного здоров’я, але так само і ментального. Необхідно в день виділити деякий час для занять по розтяжці, силовим вправам, робити кардионагрузки або ж просто займатися швидкою ходьбою. Вся ця активність дуже позитивно впливає на психологічний стан людини. Так, буває складно встати з ліжка і почати це робити, але варто спробувати один раз, зробити це регулярними і щоденними діями і ефект не змусить себе чекати, результат вплине на мозок.

Допомога

В основному завжди всі зациклені тільки на своїх проблемах і не бачать і не чують проблеми інших. Можливість зробити добру справу для іншої людини дозволяє виробляти в організмі людини ендорфіни, які в свою чергу покращують його емоційний стан. Це може бути благодійність або повідомлення з пропозицією допомоги, такі дії допоможуть відчути причетність в глибині душі.

Відчуття подяку

Людині в депресії або в пригніченому стані складно радіти чому небудь. Через день в день з кожним відбуватися хоч якась маленька радість, але більшість просто її не помічають. Але слід почати радіти і бути вдячним за таку дрібницю і перестати думати про одні тільки проблеми, ментальне здоров’я поліпшиться.

Чи матиме значення проблема через …?

Всі постійно зациклені на проблемах, думають про них мало не 24/7, але ніхто ніколи не замислювався чи матимуть вони якесь значення через певний час, тиждень, місяць або рік? Так навіщо даремно витрачати свої нерви на ті проблеми, які виявляться неважливими вже через деякий час.

Тому слід контролювати свій емоційний стан в таких ситуаціях і просто не нервувати, адже це так само згубно позначається на психологічному здоров’ї. Слід поглянути на обставини, що склалися з іншого боку, щоб зрозуміти як же реагувати на неї. Якщо проблема буде важлива і через рік, це допоможе змінити ставлення до сформованої проблеми.

Контроль дихання

Дихання дуже важлива і невід’ємна частина ментального здоров’я. В основному людина зациклена на своїх думках і проблемах, а стрес часто оволодіває людиною повністю і та втрачає контроль над своїм тілом, створюючи тривогу, панічні атаки і інше. Але все це можна запобігти за допомогою правильного і зосередженого дихання. Необхідно робити глибокі вдихи, звертаючи увагу на це і зберігаючи повний спокій, щоб стрес не зміг похитнути емоційний стан.

Прийняття себе

Важливий аспект в ментальному здоров’ї це прийняття себе. Кожна людина унікальна, особлива і неповторна. Не варто зациклюватися на тому,що щось робите не так, чекати схвалення від інших людей, думати про те що про вас думають оточуючі. Необхідно прийняти себе, бути самими собою, любити себе і поважати. Це допоможе зберегти і власне ментальне здоров’я і здоров’я інших людей.

Також важливою частиною психологічного здоров’я є цілі, плани на день і більше. Необхідно скласти план і йому дотримуватися відзначати, що виходить, а що не дуже. Це також сприяє підняттю здоров’ю і самоорганізації.

Пробувати нове

Нові заняття або дії дозволяють виконувати мозку “правильну” активність, яка є важливою складовою для ментального благополуччя. Крім цього регулярні і маленькі порції нових знань, досвіду та іншого дозволяють скоротити можливість появи деменції. Не обов’язково відразу ж братися за вивчення нових мов та  тощо, можна просто читати якісь лайфхаки, тестувати нові способи щодо поліпшення сну, готувати нові страви або виконувати нові вправи.

.,.,.,.